Eerdere exposities

Expositie Aardetinten

28 oktober tot 23 januari 2023

De kleuren, gebaseerd op verschillende natuurlijke grondsoorten, noemen we aardetinten. We denken meestal aan de kleuren beige, grijs, licht- en donkerbruin. Toch horen de kleuren wit (kalksteen), geel (zand en gele klei), oranje en roodbruin (grond met ijzeroxide) ook bij aardetinten. Samen vormen ze een mooi kleurenpalet. Een palet, dat zorgt voor een diversiteit aan interessante kunstwerken, elk met een eigen ‘warme’ uitstraling, in Kunstwinkel Ogenblik.

Gerda Douma laat haar serie olieverfschilderijen ‘Aardewerk’ tijdens deze expositie zien. Het zijn vier bijzondere stillevens, die in grootte verschillen, maar zeker niet in de kwaliteit en uitwerking van de details. De aardetinten in de kunstwerken maken de verschillende schilderijen tot een complete serie, die bestaat uit een kruik met rietpluimen, steelpan met stoofperen, test met kastanjes en een schaal met walnoten.

Het Lauwersmeer wordt prachtig weergegeven in de aquarel met inkt door Hannie Damen. In het schilderij zie je de verschillende aardetinten terug. De kleuren van het water en het riet zijn zacht en gedempt. De bomen en lucht vormen door de donkere tinten een mooi contrast, waardoor de bijzondere, beetje dreigende sfeer benadrukt wordt.

Allart Okx heeft het licht- en tijdsobject “Waterworks” gemaakt. Het object is geïnspireerd op het komen en gaan van het water op het wad en de daarbij ontstaande scheuren in de aarde. Net zoals eb en vloed iedere dag weer plaats vinden, komen de aardetinten in de symbolische krimpscheuren van het tijdsbeeld ‘Waterworks’ iedere dag op hetzelfde tijdstip weer voorbij.

Nelleke Koot heeft zich naast de kleurige, met acrylverf geschilderde herfstbladeren op doek, laten inspireren door de, op de boombast gemaakte, vroegere Papoeakunst (Maro of Tapa). De abstracte lijnen en vormen zijn duidelijk herkenbaar en net als bij de Papoea, op boombast met aardetinten geschilderd. Het levert een boeiend spel op van lijn, vorm en kleur. Zij blijft met deze boombastdoeken dicht bij het eerste gebruik van aardetinten.

De foto van Hanneke Luit laat een interieur zien met een schilderij en kastje, die net als de verzameling ‘brocante’ spulletjes op het kastje in aardtinten zijn. Hierdoor horen al deze verschillende dingen toch bij elkaar. Grappig is dat de hortensia, die enigszins kleur geeft aan de foto, het zo goed blijkt te doen in een oude emmer met het opschrift aardappel. 

‘Aardetinten zijn altijd al mijn lievelingskleuren geweest. Deze tinten zie je steeds weer terug in mijn handgeverfde, en gezeefdrukte kleding’ zegt Sjouck de Vries. Naast kleding maak zij ook veel textiele objecten waaronder vogels en bloemen. Speciaal voor dit thema maakte zij de vogel met het boeket verenbloemen.

Elbrich Wind-Wartena heeft gekozen een gelaagdheid van aardlagen op doek te schilderen. ‘Wanneer je op diverse plekken op de aarde de gelaagdheid van miljoenen jaren hebt gezien, dan weet je dat je tekortschiet in de weergave’ zegt ze zelf. ‘Het genoegen om aan zo’n groot doek te werken is op zich een uitdaging.’ De keuze om het doek als los object op te hangen is gemaakt om het geheel een extra dimensie mee te geven.