Groen, Groener, Groenst

Op het moment, dat de bladeren langzaam van groen naar rood, geel en bruin veranderen, kiest Kunstwinkel Ogenblik voor een nieuwe expositie met het thema ‘Groen’. De kunstenaars en ontwerpers laten zien, dat groen meer is dan alleen een kleur. Groen betekent ook jong, fris, natuur, rust, duurzaamheid en milieubewust.

IMG_1229.jpg 

Elbrich Wind Wartena zegt over haar schilderijen: ‘De basis keuren geel en blauw dagen mij uit honderden schakeringen groen te laten ontstaan! Door de basiskleuren voortdurend te mengen ontstaan de mooiste kleuren groen. Groen is zo gerelateerd aan de natuur waar ik met verwondering de kleuren zie veranderen door de seizoenen maar ook door de lichtval. “ Omdat met gebruik van groen bij haar vaak een landschap ontstaat heeft zij zich tot kleurencomposities en impressies beperkt.

 IMG_0186 kopie.jpg

Gerda Douma is ook gecharmeerd van verschillende tinten groen: ‘Geelgroen, olijfgroen, sapgroen, vermiljoengroen, aardgroen, enz. Al deze ‘groenen’ zitten in mijn schilderskist en heb ik gebruikt bij mijn olieverfschilderij.


seizoenen003 kopie.jpg

Groen is een rustgevende kleur, vindt Hanneke Luit. De vele groentinten vindt je terug in de natuur. Van het frisgroene bijna lichtgevende groen van boomblad in de lente, tot het veel ingetogener mosgroen. Haar foto is zeker rustgevend en laat een prachtige combinatie van meerdere tinten groen zien.

arno lezend onder de rozenstruik a kopie.jpg

Hannie Damen heeft de verbinding tussen natuur en rust ook prachtig weergegeven in haar sfeervolle aquarel ‘Arno lezend onder de rozenstruik’.

 Petale 1 kopie.jpg

Allart Okx zegt: ‘Groen wordt ook wel gebruikt als synoniem voor jong. Denk aan ‘zo groen als gras’ of ‘een groen blaadje’. Jong, pril en groen is zeker ook van toepassing op zijn ‘Petale 1’. Het is een lichtobject uit 2016 met daarin een tijdmechanisme. Het licht achter de buitenste blaadjes geeft de uren weer, de binnenste 'steeltjes' zijn blokjes van 5 minuten. Special voor deze expositie heeft Allart in de software extra accent op de groentinten gelegd.

 nachtkastjes kopie 2.jpg

Arno van Valburg gebruikt meerdere houtsoorten als bouwmateriaal voor zijn prachtige meubels. Hout is goed voor het klimaat, omdat het CO2 dat tijdens de groei van het hout is opgenomen, hiermee vastgelegd wordt. In die zin uitgesproken groen!

 IMG_20200911_151524 kopie.jpg

Duurzaamheid is bij de kunstige kleding van Sjouck de Vries ook een belangrijk motief. ‘Ik denk groen en maak veel groene kleding. Ook met " groene "zeefdruk afbeelding en tekst. Het is het belangrijk in mijn optiek dat de biodiversiteit heel erg snel omhoog moet. Dus, van groener naar groenst!’

 

E7CED925-B9C6-4CDE-9371-425CE476C674 kopie.jpg 

Nelleke Koot heeft interessante schilderijen gemaakt o.a. door natuurlijk blad af te drukken in acrylverf. Het geeft een verrassend resultaat en zeker de moeite waard om te bekijken. Opvallend zijn ook haar ‘groene’ kunstzinnige doosjes met elk een eigen gedichtje. De ‘bekende’ doosjes zijn gemaakt van handgeschept en/of recycled papier. In de korte gedichten komen meerdere betekenissen van ‘groen’ naar voren.

 

129E3B50-15DD-49B8-9A5A-61AB00C52219 kopie.jpg 

Vanaf  20 oktober 2020 tot 21 januari 2021 is ‘Groen, groener, groenst’ te zien in Ogenblik, Tweebaksmarkt, Leeuwarden. Open: dinsdag t/m vrijdag 12.00 – 18.00 uur en zaterdag 11.00 – 17.00 uur. Tijdens de expositie zijn de gebruikelijke Coronaregels van kracht.

 

 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

P1012612_kopie.jpg