Expositie "Dichtbij" tot 19 april 2019 

“Dichtbij, niet ver, op korte afstand, nabij, vlakbij” is het eerste thema van de nieuwe serie exposities in 2019 georganiseerd door kunstwinkel Ogenblik. Dichtbij zegt iets over afstand van plaats of tijd, maar kan ook overdrachtelijk gebruikt worden, meestal om aan te geven dat iets of iemand je dierbaar is. De kunstenaars en ontwerpers van Ogenblik laten de verschillende zienswijzen op meerder manieren zien.

Allart Okx heeft het lichtobject “DNA-02” ontworpen. “Het is het tweede "dna" lichtobject van mijn hand en past uitstekend bij dit thema, want laten we wel wezen, kunnen we nog dichterbij onze roots komen dan ons eigen dna?” DNA-02 is een langzaam en subtiel van kleur veranderende lamp, welke is te dimmen door handoplegging.

Dat het thema “Dichtbij’ verschillende kunstenaars uitnodigt om de afbeelding van dichtbij en/of uitvergroot weer te geven is ook te zien bij het werk van Hanneke Luit met haar kleurrijke close-up foto’s en in de zwart-wit pentekeningen “krab” en “schelp” van Nelleke Koot. Van heel dichtbij iets fotograferen of tekenen levert vaak bijzondere beelden op. De verschillende structuren van het weefsel, de bladnerven (Hanneke Luit) of van het zand (Nelleke Koot) leveren een vervreemdend en/of grafisch effect op.

Gerda Douma heeft een aantal olieverfgeschilderde objecten gemaakt. Haar afbeeldingen zijn niet alleen van dichtbij weergegeven, maar lijken de kijker ook te vragen dichterbij te komen, zodat je alles goed kunt bekijken.Haar serie antieke tegeltjes kun je zelfs even in je hand nemen. De beukenhouten meubels van Arno van Valburg zijn door de bijzondere nerftekening ook zeker de moeite waard om van dichtbij te bekijken.

Sjouck de Vries denkt in tijd en geeft aan dat de lente (Pasen) dichtbij is. Ze doet dit door met bloemen, vogels en hazen op haar bijzondere kledingstukken te zeefdrukken. Daarnaast heeft zij een aantal bouwseltjes en beeldjes van natuurvondsten (foto rechtsboven). Door een vergrootglas kun je ze van heel dichtbij bekijken.

Elbrich Wartena voelt zich zeer betrokken, dichtbij het Wad. “Het is een inspirerende omgeving en kent vele ‘gezichten’ , het verschil in tij, het geeft zich bloot in kleur, water en land. De structuren die door de getijden ontstaan hebben overal ter wereld eenzelfde karakter. Laagjes die ontstaan door afzetting van sediment waarop voorzichtig nieuwe vegetatie ontstaat.” Haar werk is zwart-wit, met (riet)pen en inkt in pure lijnen.

Hannie Damen heeft 12 portretten van dichtbij getekend. “Het zijn portretten in houtskool van 12 vrijwilligers uit de 12 dorpen van voormalig Kollumerland. De vrijwilligers zorgen voor leefbaarheid in steden en dorpen. Ze zijn dichtbij en staan midden in de maatschappij “.

De expositie “Dichtbij” duurt tot 19 april 2019. De openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag van 12.00-18.00 uur en zaterdag van 11.00-17.00 uur.

Wat is er te zien op deze expositie?

Dichtbij_kopie_2.png

Dichtbij_kopie.png


Exposities in 2018:


Yn'e fierte; In de verte; In the distance; Dans le lointain

Friesland heeft naast de prachtige meren en het Wad, ook groene weidse landschappen. Door de zee, de meren, het Wad en het platte land kan je op vele plaatsen ver weg kijken en krijg je vanzelf een weidse blik. Deze laatste expositie in 2018 gaat over landschappen en vergezichten, over je horizon verbreden en verder kijken dan het hier en nu. Alle kunstenaars en ontwerpers van Ogenblik laten zien wat dat voor hen betekent. En wat zie jij in de verte? 

Wat is er te zien?

    Gerda Douma - "Het Geuldal" - olieverf

    Hanneke Luit - "Panorama zonsondergang" -                                    foto

    Nelleke Koot - "Vogelvluchtperspectief" -                                         gemengde techniek

    Elbrich Wind Wartena - "Dienblad met                                                             landschap"- collage

    Hannie Damen "Het Wad", aquarel
    (zie ook bovenin deze nieuwsbrief)

    Sjouck de Vries - "Vliegen in de wolken" -                                           kunstige kleding

    Arno van Valburg -  beukenhout
    kastje met symmetrische tekening
 

     Allart Okx - "Les Iles" - lichtobject

Skoftsje, Take a break, Leeuwarden 2018

Speciaal in het kader van de Culturele hoofdstad Leeuwarden 2018 organiseert de maatschap Ogenblik 4 exposities De derde expositie heeft als titel:

Skoftsje; korte pauze of ogenblik; take a break; un peu de repos.

Een korte pauze, een tijdje rust, een ogenblikje voor jezelf, een moment van ontspanning, een beetje geluk. Dat is wat het leven mooi maakt. Deze expositie gaat over vaak korte, maar mooie momenten. Alle kunstenaars en ontwerpers van Ogenblik laten zien wat dat voor hen betekent. Neem de tijd om even te kijken en geniet ervan!

Deze expositie is te zien tot 18 oktober 2018 in Kunstwinkel Ogenblik aan de Tweebaksmarkt 70 te Leeuwarden.

De openingstijden zijn: dinsdag t/m vrijdag 12.00-18.00 uur en zaterdag en zondag 11.00-17.00 uur
 
Meer informatie is te vinden op www.ogenblik-leeuwarden.nl en  onze Facebookpagina.

Wat is er te zien op deze expositie?

 

Gerda Douma - Bloemenpracht - olieverf


Sjouck de Vries - "in het zonnetje


Hanneke Luit - Even rust - foto

Arno van Valburg - yogabankje - beukenhoutElbrich Wind Wartena - "Bijzondere dienbladen"

Hannie Damen "Simone", aquarel


Allart Okx - "Kievit" - lichtobjecten


Nelleke Koot, uit de serie: "Zomer Elf-steden", gemengde techniek


Nelleke Koot - Doosje met een gedicht - handgeschept papier

 
 
 

As twa druppels wetter, Leeuwarden 2018  

Speciaal in het kader van de Culturele hoofdstad Leeuwarden 2018 organiseert de maatschap Ogenblik 4 exposities De tweede expositie heeft als titel:

As twa druppels wetter; Als twee druppels water; Like two drops of water, almost the same; comme deux gouttes d'eau.

De Friese meren zijn internationaal bekend. Water is heel belangrijk! Er zijn daardoor ook veel spreekwoorden en gezegden, die met water te  maken hebben. Een daarvan is de uitdrukking "Als twee druppels water" Uiterlijk bijna hetzelfde maar volgens de kunstenaars en ontwerpers van Ogenblik innerlijk juist niet. Iedereen heeft een eigen persoonlijkheid en dat geldt ook voor kunst en goede handgemaakte ontwerpen.

Deze expositie is te zien tot 18 juli 2018 in Kunstwinkel Ogenblik aan de Tweebaksmarkt 70 te Leeuwarden.
De openingstijden zijn: dinsdag t/m vrijdag 12.00-18.00 uur en zaterdag en zondag 11.00-17.00 uur

Meer informatie is te vinden op www.ogenblik-leeuwarden.nl en  onze Facebookpagina.

Wat was er te zien op deze expositie?

Hanneke Luit - 2 blaasbloemen - foto

Gerda Douma - een voor jou en een voor mij - olieverf

Elbrich Wind Wartena - leren tassen

Marre en Leanne, aquarel, Hannie Damen

Sieraden 2018, recycled materiaal, Nelleke Koot

Allart Okx - "King en Queen - lichtobjecten

Nelleke Koot - 2 krabben en duizend korrels zand - pen en inkt

Hannie Damen - de Ankers - aquarel

Sjouck de Vries - "2 Mutsen" 

Arno van Valburg - spiegelbeeldig kastje - beukenhout


   
 

mienskip.jpegmienskip_2.jpeg

mienskip_3.jpegmienskip_4.jpeg