20220329_162535.jpg

Allart Okx

 

It Fryske Ljocht - Het Friese licht

Geinspireerd door de huidige tentoonstelling ‘À la campagne, het Franse licht van Maris tot Monet’ in het Fries Museum laten de kunstenaars van Ogenblik ‘It Fryske ljocht’ in hun werk naar voren komen. 

Het licht is goed zichtbaar in de verschillende Friese luchten. De ruimte die Friesland te bieden heeft geeft niet alleen zoveel zicht op de weidsheid van het landschap, maar vooral ook in de luchten. Dit is duidelijk terug te zien in het werk van Elbrich Wind- Wartena. Haar abstractere werk heeft de gelaagdheid van het land, het water en de lucht. Deze gelaagdheid ontstaat door het proces en gebruik van het materiaal. 

Dat de schoonheid van het Friese land wordt gezien door Ogenblik, zien we terug in meerdere werken. Zo heeft Hanneke Luit een foto van een prachtig open landschap bij Eernewoude, waar het mooie zonlicht de rietkraag oplicht en goudgeel kleurt. 

Of het stralende zonlicht dat door de bomen op de aquarel ‘Vroeg in de lente op Schiermonnikoog’ van Hannie Damen schijnt. In ‘Waddenlicht’ acrylverf op doek van Nelleke Koot zien we de lucht weerspiegelen in het Friese water. Door het licht in de lucht en het landschap wordt de schoonheid van het wad benadrukt. 

Naast de Friese landschappen is er ook werk met een knipoog naar het thema. Zo heeft Gerda Douma ‘de turfstekers’ met olieverf op paneel geschilderd. Haar ‘licht’ is een brandende kaars en het turf verwijst naar een van de traditionele Friese energiebronnen. 

Allart Okx heeft een raamhanger van gesmolten glas gemaakt, waarbij het ‘Friese licht’ letterlijk voor het raam, door zijn werk schijnt. De raamhanger is een vierluik en verbeeldt de vier seizoenen. Ook Sjouck de Vries, laat het licht letterlijk door haar werk schijnen. Haar sfeervolle landschap is geschilderd op doorzichtig textiel.

IMG_8940 kopie.jpegNelleke Koot

 

_DSC8276b.jpgGerda Douma

 

_DSC7843.jpgHanneke Luit

 

het Friese licht 2a.JPGHannie Damen

 

It Fryske Ljocht van 22 april tot 20 juli 2022. Kunstwinkel Ogenblik, Tweebaksmarkt 70, Leeuwarden. 

Open op dinsdag t/m vrijdag van 12.00-18.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

 

Expositie Beestenbende

Zeven kunstenaars maken er tijdens deze expositie een beestenbende van. Er zijn vogels, vissen, buffels, slangen en ook kleine kriebelbeestjes. Ze staan, hangen, lopen, klimmen, zwemmen en vliegen voorbij. Een kleurige, inspirerende beestenbende.

 dienblad met schapen.jpg

“Hoezo beestenbende?” zegt Elbrich Wartena-Wind. “De meest dieren hebben hun zaakjes prima op orde! Ze weten wie ze moeten volgen en voegen zich al eeuwen in oude patronen. Ze communiceren en dagen uit als hun instinct dat aangeeft. Ze jagen en gebruiken niet meer dan ze nodig hebben om te leven”. Haar werk voor dit thema bestaat uit leuke geordende collages van diverse dieren ingelegd in dienbladen. 

slangendans Allert Okx kopie.jpgAllart Okx maakt bijzondere lichtobjecten. Opvallend is de ‘Slangendans’ waar gif en heling elkaar ontmoeten in een spannende choreografie.

 “Dieren maken het leven en de wereld mooier” vindt Hanneke Luit. “Er zijn uitzonderingen natuurlijk waar we minder blij mee zijn maar ook die soorten hebben hun plaats in de voedselketen en zijn van belang voor moeder natuur”. Voor de expositie ‘Beestenbende’ heeft ze een prachtige foto van een Schotse Hooglander gemaakt waarbij kracht- en zachtaardigheid samenkomen.

_DSC5169ab kopie.jpg

zigzagboek of vouwschilderij.jpg

Nelleke Koot heeft zich met name gericht op insecten, waarbij de vlinder en het lieveheersbeestje favoriet zijn. Zo heeft ze zigzagschilderijtjes met bijen en lieveheersbeestjes;  kunstzinnige kijkdoosjes met vaak een humoristisch gedichtje over een of ander dier en mobiles met vlinders van dun doorzichtig papier. Bij een beetje wind lijken deze vlinders echt te fladderen.

 Met haar olieverfschilderijen van de koi laat Gerda Douma zien, dat ze niet alleen geweldig kan schilderen, maar ook goed kan observeren. Koi (Nishikigoi) is de nationale vis van Japan en betekent Karper.De koi met het witte lichaam en duidelijke oranje vlekken heet Kohaku en die met rode en zwarte vlekken heet Sanke.

IMG_4741 kopie.jpg

blauwe reiger 3b (1) kopie.jpgHannie Damen heeft gekozen voor het maken van een blauwe reiger, een prachtige statige vogel. Dit keer geen aquarel, maar een vogel van textiel. Het is een hele uitdaging om het karakter van de reiger al hakend te laten ontstaan, wat haar door te experimenteren met haaknaald, wol, staalborstel en ijzerdraad zeker is gelukt.

 Sjouck de Vries werkt al jaren met textiel. Naast haar bijzondere kleding met o.a. bijen maakt ze ook driedimensionaal werk. Zo heeft ze speciaal voor dit thema van resten van haar zeefdrukkleding vlinders en een ‘pop’ gemaakt.

 IMG_20210807_103759.jpg

De expositie Beestenbende is vanaf zaterdag 21 augustus 2021 tot en met 21 januari 2022 te zien in Kunstwinkel Ogenblik aan de Tweebaksmarkt 70 te Leeuwarden. Open: dinsdag - vrijdag van 12:00 tot 18:00 uur en zaterdag van 11:00 tot 17:00 uur.

 

 

Expositie Groen, Groener, Groenst

Op het moment, dat de bladeren langzaam van groen naar rood, geel en bruin veranderen, kiest Kunstwinkel Ogenblik voor een nieuwe expositie met het thema ‘Groen’. De kunstenaars en ontwerpers laten zien, dat groen meer is dan alleen een kleur. Groen betekent ook jong, fris, natuur, rust, duurzaamheid en milieubewust.

IMG_1229.jpg 

Elbrich Wind Wartena zegt over haar schilderijen: ‘De basis keuren geel en blauw dagen mij uit honderden schakeringen groen te laten ontstaan! Door de basiskleuren voortdurend te mengen ontstaan de mooiste kleuren groen. Groen is zo gerelateerd aan de natuur waar ik met verwondering de kleuren zie veranderen door de seizoenen maar ook door de lichtval. “ Omdat met gebruik van groen bij haar vaak een landschap ontstaat heeft zij zich tot kleurencomposities en impressies beperkt.

 IMG_0186 kopie.jpg

Gerda Douma is ook gecharmeerd van verschillende tinten groen: ‘Geelgroen, olijfgroen, sapgroen, vermiljoengroen, aardgroen, enz. Al deze ‘groenen’ zitten in mijn schilderskist en heb ik gebruikt bij mijn olieverfschilderij.


seizoenen003 kopie.jpg

Groen is een rustgevende kleur, vindt Hanneke Luit. De vele groentinten vindt je terug in de natuur. Van het frisgroene bijna lichtgevende groen van boomblad in de lente, tot het veel ingetogener mosgroen. Haar foto is zeker rustgevend en laat een prachtige combinatie van meerdere tinten groen zien.

arno lezend onder de rozenstruik a kopie.jpg

Hannie Damen heeft de verbinding tussen natuur en rust ook prachtig weergegeven in haar sfeervolle aquarel ‘Arno lezend onder de rozenstruik’.

 Petale 1 kopie.jpg

Allart Okx zegt: ‘Groen wordt ook wel gebruikt als synoniem voor jong. Denk aan ‘zo groen als gras’ of ‘een groen blaadje’. Jong, pril en groen is zeker ook van toepassing op zijn ‘Petale 1’. Het is een lichtobject uit 2016 met daarin een tijdmechanisme. Het licht achter de buitenste blaadjes geeft de uren weer, de binnenste 'steeltjes' zijn blokjes van 5 minuten. Special voor deze expositie heeft Allart in de software extra accent op de groentinten gelegd.

 nachtkastjes kopie 2.jpg

Arno van Valburg gebruikt meerdere houtsoorten als bouwmateriaal voor zijn prachtige meubels. Hout is goed voor het klimaat, omdat het CO2 dat tijdens de groei van het hout is opgenomen, hiermee vastgelegd wordt. In die zin uitgesproken groen!

 IMG_20200911_151524 kopie.jpg

Duurzaamheid is bij de kunstige kleding van Sjouck de Vries ook een belangrijk motief. ‘Ik denk groen en maak veel groene kleding. Ook met " groene "zeefdruk afbeelding en tekst. Het is het belangrijk in mijn optiek dat de biodiversiteit heel erg snel omhoog moet. Dus, van groener naar groenst!’

 

E7CED925-B9C6-4CDE-9371-425CE476C674 kopie.jpg 

Nelleke Koot heeft interessante schilderijen gemaakt o.a. door natuurlijk blad af te drukken in acrylverf. Het geeft een verrassend resultaat en zeker de moeite waard om te bekijken. Opvallend zijn ook haar ‘groene’ kunstzinnige doosjes met elk een eigen gedichtje. De ‘bekende’ doosjes zijn gemaakt van handgeschept en/of recycled papier. In de korte gedichten komen meerdere betekenissen van ‘groen’ naar voren.

 

129E3B50-15DD-49B8-9A5A-61AB00C52219 kopie.jpg 

Vanaf  20 oktober 2020 tot 21 januari 2021 is ‘Groen, groener, groenst’ te zien in Ogenblik, Tweebaksmarkt, Leeuwarden. Open: dinsdag t/m vrijdag 12.00 – 18.00 uur en zaterdag 11.00 – 17.00 uur. Tijdens de expositie zijn de gebruikelijke Coronaregels van kracht.

 

 

 
 
 
 
 
 
 
 

P1012612_kopie.jpg