Engelse drop, Gerda Douma

Nieuwe expositie "Kleur-rijk" 2017

 
I“Het wordt tijd om kleur te bekennen”. Dat moeten de kunstenaars en ontwerpers van Kunstwinkel Ogenblik gedacht hebben gezien de grote verscheidenheid aan kleurig werk, een vrolijk bont gezelschap, dat tijdens de nieuwe expositie: “Kleurrijk” wordt tentoongesteld. 
 
Zo heeft Gerda Douma zich laten inspireren door de zoete kleuren van Engelse drop (zie bovenstaande foto). “Niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook lekker om op te eten.” Engelse drop is een soort snoepgoed dat bestaat uit een mix van verschillende lagen veelkleurige drop. Het lijkt net alsof je de met olieverf geschilderde dropjes zo van het doek kunt pakken en direct in je mond kunt steken.
Elbrich Wind-Wartena, één van de twee nieuwe maten bij Ogenblik, zegt: “Als ik denk aan kleur kan ik me rijk rekenen!” Haar prachtige unieke tassen zijn gemaakt van de mooiste, stukken van een huid, de randen of de doorleefde stukken. De tassen zijn verrassend van vorm, juist omdat zij hier gebruik van weet te maken. Veel van haar tassen dragen een verrassing met zich mee in de vorm van een klein gedichtje of een handgetekend patroon aan de binnenzijde.
De andere nieuwe maat bij Ogenblik is Allart Okx. Zijn specialiteit is het maken van kleurige lichtobjecten. Wie zijn ogen op de lichtobjecten van Allart Okx richt, bevindt zich al snel in een langzaam bewegend kleurenrijk. De vaak houten kastjes met glas in lood geven niet alleen licht, maar veranderen gedurende het etmaal ook langzaam van kleur. De dagelijks terugkerende lichtpatronen zijn uiteindelijk als vaste tijd of klok herkenbaar.

De expositie “Kleurrijk” is te zien vanaf 4 maart tot en met 13 mei 2017 in Kunstwinkel Ogenblik, Tweebaksmarkt 70, 8911KZ Leeuwarden. U bent van harte welkom!
Open:dinsdag t/m vrijdag van 12.00- 18.00 uur en zaterdag van 11.00 -17.00 uur.

Naast bovengenoemde kunstenaars en ontwerpers zijn er ook foto's te zien van Hanneke Luit; portretten van Hannie Damen; kunstige kleding van Sjouck de Vries; collage's handgeschept papier van Nelleke Koot; prachtige houten meubels van Arno van Valburg en de kleurrijke unieke lampen van onze vaste exposant Dick Dijkstra.

Wat was er nog meer te zien op deze expositie?

Unieke kleurrijke tassen.
- Elbrich Wind-Wartena

Prachtige houten meubels in de kleuren van de natuur.
- Arno van Valburg

Kleurige kunstige kleding, een ware blikvanger.
- Sjouck de Vries

Een kleurenfestival van kleine stukjes recycled papier.
- Nelleke Koot

Bloemenvormen, prachtige kleurenfoto's
- Hanneke Luit

Lichtobjecten, die gedurende de dag van kleur veranderen.
- Allart Okx

Lentekleuren.
- Hannie Damen

 
 
 
 
 "Hogere sferen" 2017

 
Met “hogere” sferen denken we meestal aan positieve gevoelens of stemmingen, die meer lijken te zijn dan onze “aardse” ervaringen. We denken aan mooie dromen en/of ontspannende, heldere of verheven gevoelens na meditatie. Toch heeft iedereen hierbij zo zijn eigen interpretaties en associaties. Ook de tentoongestelde werken op de expositie “Hogere sferen” laten  meerdere associaties en interpretaties van verschillende kunstenaars zien.

De aquarel “Kind in de natuur” van Hannie Damen laat een spelend kind op een prachtige dag op het strand zien. Hij gaat helemaal op in de beleving van de zon, het water, de zee en de lucht. “Als wij dit ervaren voelt het alsof wij in hogere sferen zijn.” vindt Hannie zelf. In deze aquarel wordt de sfeer van de beleving invoelbaar.
 Met de zogenoemde “sfeer”doosjes van handgeschept papier, geeft Nelleke Koot een heel eigen gevoel aan elk doosje mee. Elk doosje is een kunstwerkje op zich en bevat soms een kort gedichtje met een vaak humoristische boodschap, zoals het “doosje met een vreemde vrije vogel”.
 “Letterlijk in hoger sferen zijn de wolken” zegt Hanneke Luit. “De eindeloze formaties zijn iedere keer weer anders, ik kan er uren naar kijken”. De wolken op haar foto’s lijken soms tere witte veren of zijn dan weer bijna zwart en dreigend bij naderend onweer. Ook de roze, oranje tot rode luchten bij zonsop- of ondergang roepen hun eigen sfeer op.
 
De expositie “Hogere sferen” is te bewonderen tijdens de zomermaanden van 1 juni tot 30 september 2017 in de kunstwinkel Ogenblik, tweebaksmarkt 70, 8911KZ te Leeuwarden. Ogenblik is open op dinsdag t/m vrijdag van 12.00-18.00 uur en op zaterdag van 11.00-17.00 uur. U bent van harte welkom!
 
Naast bovengenoemde kunstenaars en ontwerpers is er ook werk te zien van Arno van Valburg; Sjouck de Vries; Allart Okx; Elbrich en Gerda Douma en de kleurrijke unieke lampen van onze vaste exposant Dick Dijkstra

 

 

Wat was er te zien op deze expositie?

Kind in de natuur -
Hannie Damen -
aquarel. 36 x 54 cm.

Met een meditatiebankje
van Arno van Valburg
naar hogere sferen.

Budha - olieverf
"Schilderen is voor
Gerda Douma mediteren,
zij verkeert dan
in hogere sferen".

 

"In de wolken" - Hanneke Luit

"Liever een vrije vreemde vogel,
dan een kanarie in een kooi,
jij met je rare eigenwijsjes
eigenzinnig zingt zo mooi.
Prettig anders dan veel anderen
hoop dat jij niet zult veranderen."

Sfeerdoosjes - Nelleke Koot
handgeschept papier

' Breakthrough' - Allart  Okx
Tijdsbeeld (klok) 37 x 27 cm 
met waddenlicht uit hogere sferen.

Sfeervolle kunstige kleding -
Sjouck de Vries.

Hogere sferen betekent voor
Elbrich Wind Wartena
"niet vast omlijnd en licht".

 
 
 

Expositie 2017: Bijna Zwart-Wit

 In het beeldend werken zijn zwart en wit elkaars tegenpolen; het grootste contrast tussen donker en licht. Tegelijkertijd kunnen deze twee tegenpolen niet zonder elkaar bestaan. De werken op de expositie laten niet alleen deze tegenstelling, maar ook vele grijsnuances zien.

Soms wordt naast het zwart en wit ook een extra kleur gebruikt, zoals het vleugje blauw of paars in het dynamische lichtobject “Rising Love” van Allart Okx. Hij maakt met de “glas in lood” techniek verlichte glazen tijdsbeelden. Okx heeft hier gekozen voor transparant glas op een wolken witte achtergrond. Samen met de gesoldeerde lijnen van de koperstrips is het resultaat “bijna zwart- wit.”

Ook Gerda Douma geeft aan haar schilderij met de “Lange Lijs” het bijna zwart-wit effect mee. Dit doet ze door donkerblauwe en lichtbeige olieverf te gebruiken. Het licht-donker contrast is hier prachtig in kleur weergegeven. Lange Lijs is de benaming voor een decoratie die eind 19e, begin 20e eeuw veelvuldig werd gebruikt op Maastrichts aardewerk.

Sjouck de Vries heeft speciaal voor deze expositie een aantal bijzondere kledingstukken in verschillende zwart-wit tonen gemaakt. Daarbij gebruikt ze meerdere verftechnieken waaronder het zeefdrukken.

Naast bovengenoemde werken zijn er krijt- en houtskooltekeningen, foto’s, collages, gebatikt papier, etsen, abstracte schilderijen, kleding, houten meubels, lampen, tassen, sieraden en werk van meerdere gastexposanten te zien.

De expositie “Bijna zwart-Wit” is te zien tot 18 januari 2018 in Kunstwinkel Ogenblik aan de Tweebaksmarkt 70 te Leeuwarden.

De openingstijden zijn: dinsdag t/m vrijdag 12.00-18.00 uur en zaterdag 11.00-17.00 uur. Meer informatie is te vinden op www.ogenblik-leeuwarden.nl en  onze Facebookpagina.

Wat was er te zien op deze expositie?

Gerda Douma - Lange Lijs - olieverf

Hannie Damen - Waarheen?...... - aquarel. 

Elbrich Wind Wartena -
Bijna Zwart Wit - acrylverf

Allart  Okx - Rising Love- lichtobject

Sjouck de Vries - Bijna Zwart-wit - kunstige kleding.

Nelleke Koot - Varenblad
batik op handgeschept papier

"Bijna Zwart-wit op Texel" - foto - Hanneke Luit